Laatste nieuws

Mooie Mantelzorg Momenten

Mantelzorger ben je elke dag. Daarom biedt Steunpunt Mantelzorg vanaf dit jaar de extra verwenactiviteiten niet meer aan in één mantelzorgweek in november, maar verspreid over heel het jaar. We noemen het voortaan Mooie Mantelzorg Momenten. Dat wordt dus genieten. De eerste Mooie Mantelzorg Momenten zijn bloemschikken en een creatieve avond.
Graag vooraf opgeven bij Steunpunt Mantelzorg.

Veldhopper feestje: 30.000 blije ouderen!

Veldhopper, de vervoersdienst van SWOVE voor kwetsbare ouderen, heeft sinds de start 30.000 ouderen blij gemaakt met een ritje door een Veldhopper chauffeur. Een hele prestatie die we niet ongemerkt voorbij hebben laten gaan. Samen met een aantal ouderen en een flinke groep chauffeurs hebben we hier afgelopen donderdag even bij stil gestaan.
Meer weten van Veldhopper: klik hier.

Nieuw activiteiten programma begin 2020

Het nieuwe activiteitenprogramma 2020 is klaar. Klik hier voor alle activiteiten en schrijf je in!

De mantelzorgweek is gestart

Zaterdag 9 november is de mantelzorgweek gezellig gestart met een meezing middag o.l.v. koor Cantare in de muziekschool Art4U. Tijdens deze openingsmiddag mochten de mantelzorgers degene voor wie ze zorgen ook meenemen. Want samen naar een leuk uitje gaan is natuurlijk leuker dan alleen. Wethouder Mariënne van Dongen was ook aanwezig.

Bekijk hier de fotoreportage van deze middag.

Nieuw mantelzorgnieuwsbulletin is uit

Het nieuwe mantelzorgnieuwsbulletin is uit. Hierin staan de laatste nieuwe activiteiten voor mantelzorgers. Een aantal activiteiten is speciaal voor de mantelzorger en degene voor wie men zorgt.

Bekijk hier het nieuwsbulletin

Mantelzorgweek van 9 t/m 15 november 2019

In deze week zetten we mantelzorgers in het zonnetje met diverse leuke activiteiten.
Dit jaar hebben we speciaal voor jongere en oudere mantelzorgers aparte activiteiten! En veel in de avond, zodat werkende mantelzorgers ook tijd hebben om te komen.
Doe je mee? We starten op 9 november om 14 uur met een feestelijke opening: een meezingmiddag o.l.v. koor Cantare. Deze middag is voor mantelzorgers en als je wilt mag degene voor wie je zorgt meekomen. Mantelzorgers ouder dan 21 jaar mogen deelnemen aan één activiteit. Jongeren zijn bij beiden activiteiten welkom.
Meer weten en/of inschrijven ouder dan 21 jaar: klik hier
Meer weten en/of inschrijven jonger dan 22 jaar: klik hier

‘Met elkaar’ heeft 2 nieuwe locaties

Samen ontspannen? Wie wil dat niet! Heb je als mantelzorger zin in een uitje zonder gedoe, waar je samen naar toe kunt? ‘Met elkaar’ heeft 2 nieuwe locaties.

Kijk hier voor meer informatie

Dementheek

Heb je vragen over dementie? Of wil je je ervaringen met de ziekte graag delen met iemand anders? Dat kan tijdens de inloopmomenten van de dementheek, waar je ook aan kunt sluiten bij leuke laagdrempelige activiteiten.

Feestelijke opening Belevingstuin BijenBerkt

Woensdagmiddag 3 juli heeft de opening van de tuin plaats gevonden. Hugo Borst schrijver van onder andere het ‘Manifest voor Dementie’, heeft de officiële opening verricht. Voorafgaande hebben wethouder Mariënne van Dongen (Sociaal Domein) en Leo Hendriks (voorzitter projectgroep en bestuur St. Ambrosius Veldhoven) het woord gevoerd.

Bekijk hier de foto’s van deze middag

Vacature Communicatie & P.R. medewerker

Cordaad Welzijn, SWOVE, Wel! Welzijn de Kempen – bepaalde tijd 12 uur per week.

De drie organisaties hebben in het najaar 2018 met elkaar afgesproken en vastgelegd om de onderlinge samenwerking substantieel te intensiveren. Een van de stappen is het werven van één Communicatie & P.R. medewerker voor de 3 organisaties.

Geen tijd voor chillen!

Voor lekker chillen was geen tijd! Zo bleek al gauw op de speciaal georganiseerde chill middag voor jonge mantelzorgertjes. Juist in de Paasvakantie leek het Steunpunt Mantelzorg en Cordaad Welzijn leuk om deze groep eens te verwennen.

Bekijk hier de foto’s van deze middag
Meer weten of een jonge mantelzorgers aanmelden? Klik hier

VTZ viert 25 jarig bestaan

Op woensdag 17 april 2019 is er een vrolijke bijeenkomst geweest voor de vrijwilligers van Vrijwillig Ter Zijde in de Jan’s Polder in Veldhoven. De toneelgroep Marvilde ontving alle gasten uitbundig en Vertelclub Veldhoven vertelde een mooi verhaal over de liefde en liefdevol werk. Ook Nicole Verhoeven was aanwezig die verborgen talenten naar boven haalt met kunst. Veel vrijwilligers zeggen dat het werk veel voldoening geeft. Je krijgt er meer voor terug dan dat je levert!

Eenzaamheid is er altijd

Eenzaamheid, een bekend begrip waaraan we een eigen invulling geven. Je kunt het, volgens kenners, herkennen aan een terug getrokken bestaan leiden, aan minder contact hebben met de buren of kennissen. Die eenzame oudere persoon in de straat die niemand ziet. Maar is dat wel een duidelijk signaal?

ASML medewerkers werken in Dementietuin

ASML medewerkers hebben de afgelopen week gewerkt aan de belevingstuin voor dementie, gesitueerd bij de Bijenhoudersvereniging St.-Ambrosius aan de Berkt in Oerle. Bedankt voor het harde werken en de inzet om de tuin steeds meer vorm te geven!

Rotary Club Eindhoven laat mantelzorgers genieten

“Het doel ‘even de mantelzorger laten genieten’ is absoluut bereikt!”. Dit was een van de vele tevreden reacties na afloop van de gezellige middag in het Ontvangstlokaal De Bierparel. Rotary Club Eindhoven had onze mantelzorgers uitgenodigd op 16 maart voor een geheel verzorgde rondleiding bij de Budelse Brouwerij.
Bekijk hier de foto’s van deze middag

Intense verhalen en nuttige tips tijdens symposium ‘Samen sterk voor jonge mantelzorgers’

Samen met de ervaringsdeskundigen en het publiek is het symposium ‘Samen sterk voor jonge mantelzorgers’ op 21 februari 2019 een bijzonder leerzame avond geworden. Met stellingen als “Dat je thuis zorgtaken hebt, is een makkelijk excuus om je huiswerk niet te maken” en “Ik heb de afgelopen week contact gehad met een jonge mantelzorger” wist de avondvoorzitter Maarten Klomp in één seconde de aandacht van het publiek te trekken.
Bekijk hier de foto’s van deze avond

Symposium Samen sterk voor jonge mantelzorgers

Met deze titel organiseren verschillende organisaties een boeiend interactief symposium voor professionals werkzaam in Veldhoven.
De avond is op 21 februari van 19.30 – 21.30 uur.
Aanmelden: mail naar symposium21-2@swove.nl met vermelding van naam en functie

Dit is SWOVE!

Het TechniekHuys was net groot genoeg voor alle medewerkers en vrijwilligers van SWOVE voor de jaarlijkse Kertsborrel. Na een persoonlijke ontvangst van alle vrijwilligers met koffie/thee en lekkers was het tijd voor enkele warme bedankjes van SWOVE directeur Theo Coppens en de voorzitter van het bestuur Henk Coppens.

Thuis werkt aan belevingstuin dementie

Woningstichting Thuis heeft afgelopen week de handen uit de mouwen gestoken om de belevingstuin voor dementie verder vorm te geven.

Geslaagde mantelzorgweek

Een mantelzorgweek vol met ontspanning en verwennerij zit er weer op. Rond de 200 mensen hebben we kunnen verwennen met een leuke activiteit, wat lekkers en extra aandacht.
Bekijk hier de fotoreportage van deze week.

Rie en Jack: Vief en Actief!

Rie en Jack: Vief en actief!

Rond de negentig zijn ze, Rie van de Bergh en Jack de Waard. En daarmee de oudste vrijwilligers, die zich samen met SWOVE inzetten voor de oudere medemens. Dit is overigens maar een van de activiteiten die ze in het sociale domein ondernemen. Mensen-mens, zo noemen ze dat tegenwoordig en als je dat al je hele leven bent, ben je goed bezig (geweest).

Samenkracht80+ Locatie Parklaan

Samenkracht80+ heeft vandaag (1 november) zijn eerste bijeenkomst gehad op de locatie Parklaan van RSZK. Samenkracht80+ is een methodiek, gericht op het erkennen, waarderen en inzetten van de kennis en kunde van de oudste generaties: mensen van rond de tachtig en ouder. Deze methodiek is een groepsactiviteit en biedt ouderen een podium om hun wensen en mogelijkheden op het gebied van ‘meedoen en van betekenis zijn’ met elkaar te delen en actief uit te dragen richting professionals en politiek. Dat gebeurt door hierover op grond van gelijkwaardigheid in gesprek te gaan en zinvolle acties te ondernemen.

Programma Mantelzorgweek 2018 is klaar

Het programma voor de mantelzorgweek (van 4 t/m 10 november) is klaar. Er zijn leuke vernieuwende activiteiten op verschillende delen van de week. Lees de uitnodiging met de uitleg en schrijf je in.
Wie durft het eens te proberen?
Voor de jongere mantelzorgers hebben we een speciaal programma. Bekijk het hier

Zorgen voor elkaar!

En dat doen ze Stefan (39) en Inge (33). Zij zijn jong en mantelzorgen voor elkaar. Wat ze vooral willen uitdragen is dat SWOVE óók jongere mantelzorgers veel te bieden heeft.

MEE start Brussencursus in Veldhoven

Voor jongere met een speciale broer of zus start een brussencursus van MEE Zuid Oost Brabant!
De ‘brussencursus’ is een cursus voor kinderen van 7 tot 12 jaar voor broers en zussen van een broer of zus met een beperking. Het ontmoeten van elkaar speelt daar een belangrijke rol.

Start week van de Wereld Alzheimer Dag

Deze week staat in het kader van de Wereld Alzheimer Dag op 21 september. Maandag 17 september stonden een aantal ambassadeurs van het Dementie Ondersteuningsnetwerk Veldhoven (DOV) op de weekmarkt in het Citycentrum Veldhoven om marktbezoekers te informeren over dementie en van alles wat daarbij komt kijken. Het was een groot succes. De 10-signalenkaart vond gretig aftrek. Samen werken we aan een dementievriendelijk Veldhoven. Samen dementievriendelijk.

Innovaties bij dementie

Innovaties bij Dementie

Nieuwe technologische oplossingen kunnen mensen met beginnende dementie helpen bij deze ongemakken en bij het onderhouden van sociale contacten. Op maandag 17 september kan in de Bibliotheek Veldhoven van 20.00 tot 22.00 uur kennis gemaakt worden met verschillende hulpmiddelen zoals

Kijken door de bril van de mantelzorger

Beelden zeggen meer dan woorden. Daarom hebben we voor de eerste keer een filmpje gemaakt met een persoonlijke reactie van een tevreden mantelzorger. Zij vertelt over de meerwaarde van de inzet van een VTZ vrijwilliger (Vrijwilliger Ter Zijde).

Klik hier voor de film

Koelverse maaltijden vanaf 16 augustus

Maaltijdservice SWOVE, ook koelvers maaltijden

SWOVE biedt sinds jaren twee opties aan in hun maaltijdservice. Oudere inwoners van Veldhoven, die hun warme maaltijd in gezelschap willen eten, kunnen op vier eetpunten in Veldhoven aanschuiven. Als echter deze voorkeursoptie niet haalbaar is, kan SWOVE de warme maaltijd ook thuisbezorgen. Vanaf 16 augustus 2018 biedt SWOVE een derde optie aan n.l. een koelvers maaltijd thuisbezorgd. Deze kan eenvoudig opgewarmd worden wanneer het de klant uitkomt.

Ontmoeting in de wijk Zeelst en Rundgraafpark

Maandag 30 juli hebben we een mooie avond gehad met 47 gasten die gebruik hebben gemaakt van het vakantiemenu, gekookt door Catering Content. op Woensdag 1 augustus wordt eenzelfde menu geserveerd in Rundgraafpark, aan de houtwal waarbij 27 deelnemers kunnen genieten van het vakantie menu.

SWOVE dementie vriendelijk

Op maandag 16 juli heeft SWOVE uit handen van de landelijke organisatie ‘Samen dementie vriendelijk’ het certificaat DEMENTIE VRIENDELIJK ontvangen.

Wat is dementie?
Dementie is de verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Het is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.

Picknick onder de luifel van kabouterdorp

Afgelopen donderdag organiseerde het Steunpunt Mantelzorg een gezellige picknick. Op het terras van speeltuin Kabouterdorp was het goed toeven.

Renée wellicht maaltijdbezorger bij SWOVE! U ook?

’t Is kwart over elf. Vijf auto’s staan bij elkaar op het parkeerterrein van centrum De Heiberg in Veldhoven-dorp. De chauffeurs staan met elkaar te kletsen. Ze wachten op de auto van Cateraar Content, de Westerhovense firma, die de maaltijden komt brengen. Maaltijdbezorgers zijn het dus, die ieder een week lang een van de vijf routes rijden om vervolgens na een of twee weken -soms als invaller- opnieuw naar de parkeerplaats te komen om een van de andere routes voor haar/zijn rekening te nemen. Renée is er ook. Misschien dat zij ook als bezorger aan de slag gaat. Maar eerst wil ze toch wel wat meer van de hoed en de rand weten. Daarom gaat ze met een van de rijders een ochtend mee, zodat ze weet wat haar te wachten staat.

Veldhopper bestaat 5 jaar!

16.000 ritten en 22.000 kwetsbare ouderen vervoeren is best wel iets om trots op te zijn! En dat zijn we ook bij SWOVE. Afgelopen vrijdag bestond Veldhopper 5 jaar. Veldhopper is een vervoersdienst op maat voor kwetsbare ouderen. Door Veldhopper kan deze speciale doelgroep er zelfstandig op uit en meestal worden daardoor de mantelzorgers ook minder belast. Zo’n mijlpaal was reden voor een klein feestje. Samen met de klanten en de vrijwilligers is er, onder het genot van een speciale feesttaart, bij stil gestaan.

SWOVE jaarverslag 2017

Met trots presenteren wij ons nieuw jaarverslag van 2017. Klik hier om dit jaarverslag te lezen.

Vrijwilligers gezocht voor bijzonder nieuw respijtzorg initiatief: Met elkaar

SWOVE is op zoek naar vrijwilligers voor bijzonder nieuw respijtzorg initiatief genaamd ‘Met elkaar’: een uitje voor kwetsbare echtparen
Speciaal voor kwetsbare echtparen start SWOVE een bijzonder nieuw respijtzorg initiatief: ‘Met elkaar’. Een dagactiviteit speciaal voor stellen/echtparen waarvan de één zorgt voor de ander.

Belevingstuin Ambrosius

SWOVE ontwerpt in 2018, en de volgende jaren, samen met Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Veldhoven de belevingstuin voor dementie. Het unieke aan deze belevingstuin is dat deze geen deel uitmaakt van een instelling, maar een openbaar voor iedereen toegankelijke tuin. Het ontwerp van de belevingstuin in de vorm van een bloem is gemaakt door Marcel van Dijk van Oogenlust. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt word van duurzame materialen.

Bij de belevingstuin zijn de Rotary Veldhoven, Gemeente Veldhoven en Koninklijke Luchtmacht betrokken.

Een zaal vol SWOVE vrijwilligers

Dinsdag 24 april kwamen ruim 100 vrijwilligers van SWOVE samen bij D’n Burgemister en Theater de Schalm. Het was tijd voor de jaarlijkse vrijwilligersmiddag.

Nieuw: lokale respijtzorgactiviteiten met een hoog verwen karakter

Kom je als mantelzorger niet toe aan activiteiten die je ontspanning opleveren?
Heb je behoefte aan het ontmoeten van andere mensen omdat je wereld zo klein wordt?
Speciaal voor mantelzorgers organiseert het Steunpunt Mantelzorg dit jaar een aantal verwen-activiteiten.

Verwardag maart 2018

Donderdag 29 maart 2018: de dag dat onze acteurs en compagnon in het City Centrum het thema dementie nabootsen.
alle winkels hebben een bezoek gehad van een verward persoon die hulp nodig had in zijn/haar zoektocht. Na enkele minuten gespeeld te hebben, stapte zijn/haar compagnon in om uitleg te geven van het doel van de actie.

Het doel is dat onze samenleving met daarin dementie, deze specifieke situaties kan herkennen en dat mensen weten hoe ze kunnen helpen. De focus ligt op wat mensen met dementie nog wel kunnen. Het tweede doel is het taboe rondom dementie te doorbreken.

Veldhoven ontvangt landelijk keurmerk ‘Samen dementievriendelijk’

Het toenemende aantal mensen met dementie vraagt om een belangrijke rol van gemeenten. De gemeente Veldhoven werkt hierin samen met SWOVE. En met succes! Op 15 maart kreeg de gemeente het keurmerk en certificaat ‘Samen dementievriendelijk’. In een dementievriendelijke gemeenschap kunnen mensen met dementie gewoon mee blijven doen, zoals boodschappen doen en lid blijven van de sportclub.

Ronde Tafel verwend mantelzorgers

Een sporthal vol met mantelzorgers was afgelopen zaterdag uitgenodigd voor een luxe lentelunch door de Ronde Tafel 166 uit Veldhoven. Iedereen werd persoonlijk opgevangen in de prachtig versierde hal en bediend door de 16 mannen van de Ronde Tafel. Speciaal hiervoor waren zij gekleed in een prachtig zwart kostuum met een blauw strikje.

Eenzaam Veldhoven

Eenzaam in Veldhoven

“Alle 75-plussers moeten jaarlijks thuis bezoek krijgen van de gemeente of een hulpinstantie om te bepalen of ze eenzaam zijn of dreigen te worden. Dat stelt minister De Jonge van Volksgezondheid en Welzijn in het actieplan Eén tegen eenzaamheid, dat hij morgen presenteert.” (nos, 19-3-2018).

Een mooi plan om de senioren middels een jaarlijks huisbezoek thuis te bezoeken. In Veldhoven gebeurt dit middels het informerend huisbezoek, welke sinds 2001 operatief is.

 

Veldhopper ontvangt Een van veldhoven

Dat onze vervoersdienst Veldhopper een succes was wisten we al. Maar op 8 maart werd dit nog eens extra duidelijk. Veldhopper ontving de Eén van Veldhoven van wethouder Mariënne van Dongen-Lamers. De Eén was gemaakt door Nel van Luijn en zij mocht hem overhandigen aan Helmy van der Dussen en Anke van Hest.

SWOVE zoekt nieuwe bestuursleden

SWOVE groeit als organisatie, zowel betreffende beroepskrachten maar zeker ook betreffende aantal vrijwilligers, en wil als zodanig zo veel als mogelijk zelfstandig wonende, kwetsbare burgers in Veldhoven helpen. Binnen het bestuur van SWOVE zijn een twee-tal versterkingen gewenst. Klik hier voor meer informatie over welke aandachtsgebieden we versterking wensen en welke competenties hiervoor nodig zijn.

Goede opkomst bijeenkomst 75-jarigen

Op vrijdagmiddag 9 en 23 februari was er een goede opkomst bij de bijeenkomst voor 75 jarigen. In totaal zijn er zo’n 120 Veldhovenaren naar de bibliotheek om gezamenlijk hun 75e verjaardag te vieren.

Vette kookworkshop!

Met veel plezier en lol heeft vanavond een groep jonge mantelzorgers een kookworkshop gehad bij Klijn Kooke .Na een leuk kennismakingsspel zat de sfeer er meteen in.

Gratis kookworkshop voor jonge mantelzorgers

Pimp je eigen hamburger!! Een ontspannen workshop voor jonge mantelzorgers.
Op 15 februari van 17 tot 20 uur, bieden we jonge mantelzorgers en hun vriend/vriendin een gratis kookworkshop aan bij lunchroom Klijn Kooke, Kromstraat 40 A in Veldhoven. Tijdens dit hamburger-verwen-feestje kunnen ze hun eigen hamburger oppimpen!

Met humor creatief aan de gang!

Binnen 5 minuten wist Albert Bockholts met zijn creatieve trukendoos de aandacht van de mantelzorgers te trekken. Hij demonstreerde enkele technieken met papier, een mal, pastelpotloden en pastelkrijt. Met veel persoonlijke aandacht en humor zat de sfeer er meteen in.

Gezellige en leerzame scholing

Dat een scholing gezellig en leerzaam kan zijn, bleek afgelopen vrijdag. Veiligheidsdeskundige Rini van de Pol van Severinus verzorgde een informatieve bijeenkomst voor de Samen de dag door  (SDDD) vrijwilligers.

Steunpunt Mantelzorg gast bij Ontmoet & Groetplein

Afgelopen vrijdag was Steunpunt Mantelzorg voor de eerste keer te gast bij Ontmoet & Groetplein. Op het programma stond een informatieve middag met het thema ‘Wat doe je als de mantelzorger uitvalt’.

Salon Oud Roze krijgt nieuwe opzet in 2018!

Salon Oud Roze krijgt nieuwe opzet in 2018!

Geslaagde week van de vrijwilliger en mantelzorg

Om de vrijwilligers en mantelzorgers te bedanken en waarderen voor al hun werk, was er afgelopen week een geslaagde week van de vrijwilliger en mantelzorg. Veel blije en tevreden gezichten waren het resultaat.